Zonele viticole si vinurile frantuzesti


Franta reprezinta de peste 100 de ani, cel mai mare producator de vinuri din lume. Detin o varietate mare de sortimente si preturi adecvate.

Vinurile din Alsacia sunt produse sub numele de Alsace (foto stanga), iar strugurele este obtinut din mai multe zone ca: Sylvaner, Riesling, Gewurztraminer, Tokay, Pinot sau altele. Regiunile viticole mai mici nu au denumiri proprii si atunci numele satului sau a cramei unde este produs vinul apare pe eticheta.

Regiunea Bordeaux (foto dreapta-vinurile regiunii Bordeaux), alaturi de Burgundia si Champagne sunt cele mai cunoscute trei regiuni viticole ale Frantei, datorita deschiderii la mare.

Zona viticola se intinde cam 100 km patrati si  este cuprinsa in jurul portului si orasului cu acelasi nume, dar si de-alungul estuarului raului Gironde si a raurilor Garonne si Dordogne.

Mai toate vinurile de top beneficiaza de denumiri mai specifice precum: Medoc, Graves sau Saint Emilion sau chiar denumiri mai locale precum Pauillac si Saint-Estephe. Zonele viticole cele mai bune au dreptul de a vinde vinuri numite grand cru, iar cele de calitate foarte buna sub numele de  cru bourgeois.

Centrul regiunii viticole Burgundia (foto stanga) este orasul istoric Beaune, unde vanzarile de toamna de vinuri din cladirea istorica Hospices, reprezinta unul din punctele principale ale anului viticol.

Cele mai bune vinuri din aceasta zona sunt cele rosii, care pot fi pastrate in mare parte si 20 sau 30 de ani.

O zona destul de mare din jurul Beaujeau produce un vin rosu cunoscut ca Beaujolais, cel mai cunoscut vin frantuzesc. Nu se patreaza pentru multi ani, dar in ultimii 50 de ani a fost promovat ca un vin primeur, un vin tanar care se bea la cateva saptamani dupa maturare. Se spune ca succesul vinului Beaujolais Nouveau, lansat pe piata in fiecare an, in a treia joi a lunii noiembrie, se bazeaza mai mult pe marketing decat pe calitate.

Aflata in aproprierea oraselor Reims si Epernay, Regiunea Champagne reprezinta cea mai nordica regiune viticola a Frantei. Spre deosebire de vinuri, sampaniile sunt amestecate pentru a produce sampanii non vintage, adica amestecuri din ani diferiti si sampanii vintage, adica cele obtinute din aceiasi recolta. Calitatea produsului final depinde de calitatea strugurilor si de talentul celor care au facut amestecurile. Sampaniile sunt astfel clasificate si promovate dupa producator si mai putin dupa denimirea de origine controlata.

Printre cele mai bune sampanii se numara Krug, precum si Mumm (foto dreapta), Bollinger, Heidsieck, Moet si Taittinger. Gustul select si puritatea se datoreaza solului calcaros si a conditiilor de crestere din regiunea Champagne.

Desi oamenii cred ca exista numai sampanie alba, trebuie sa stiti ca este si sampanie rosie. Modul corect de a desface o sticla de sapmanie este sa aplecati putin sticla si sa impingeti usor dopul spre exterior.

Regiunea Cognac/Charentes este o zona viticola importanta. Vinul produs aici este folosit in special pentru a fi distilat in Cognac (foto stanga-Coniac Hennessy) sau alte bauturi spirtoase sau pentru producerea unui vin aperitiv delicios numit Pineau de Charentes. Se produce si vin alb, dar in cantitati mai reduse sub numele de Vin de Pays, si sunt cateva crame care produc vin rose si chiar rosu.

Cotes du Rhone este zona viticola ce se intinde peste 200 km pe Valea Rhonului de la sud de Lyon pana la Camargue. Aici intalnim zone mai mici precum Cote Rotie, Hermitage sau Chateauneuf du Pape, insa majoritatea sunt vandute sub denumirea de Cotes du Rhone sau Cotes du Rhone VillagesVinul este de tip mediteranean si este obtinut in general, din amestecul a mai multor sortimente de struguri din Franta, cele mai importante fiind Viogneir, Syrah si Grenache

Vinurile Jura provin din sudul regiunii Franche-Comte. Sunt obtinute dintr-un amestec a mai multor tipuri de struguri si la fel ca in Alsacia, tipul de strugure este trecuta pe eticheta.

Regiunea Languedoc, ce acopera campia mediterana la vest de Rhon, produce mult vin sub denumirea de Vin de Pays

Datorita regiunii si a zilelor lungi insorite de vara, strugurii se coc repede si bine, cea ce rezulta ca vinurile Languedoc au un gust puternic si o cantitate de alcool ridicata.

Anjou Rose (foto dreapta) este un vin rose bun pentru orice ocazie, iar Muscadet si Gros Plant sunt vinuri albe seci care merg foarte bine cu fructele de mare.

Pe Valea Loarei se obtine vin gris, un sortiment de vin alb extras din struguri negri.

Provence este o zona viticola cunoscuta pentru vinurile rose, precum Cotes de Provence si Coteaux d’Aix. Se obtin si vinuri rosii, ca cele bogate de Var, dar si vin gris din zona Camargue. Cel mai renumit vin alb de aici este Bandol, apreciat inca din evul mediu.

About these ads

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s